Tips - gör ett smart kamera-köp

på bild: min kamera Canon eos 600d    taget med utrustningen: Canon eos 600d + Canon ef 50mm f/1,8 II
 
Heej! Igår fick jag superfin kommentar och en fråga kring ett kameraköp, så jag tänkte svara på den i en kommentar, eftersom jag vet hur mycket man funderar och undrar när man ska köpa sig en systemkamera.
 
Innan kameraköp
1) Innan på du köper kameran måste du veta att du verkligen vill ha en systemkamera, eftersom dom ju faktiskt kostar rätt mycket pengar. Se till att ha fotat en hel del redan, gärna med någon enkel kompaktkamera bara, att du har fotat ett tag så att du vet att du vill ägna dig tillräckligt mycket åt foto.
Fundera då också på varför du köper den, är det enbart för att du vill ha en fin blogg, för att kompisarna har en osv bör du kanske fundera lite till - för att det ska vara ett bra drag att köpa en systemkamera bör du tycka att själv fotograferingen är riktigt kul!
 
2) Vilken fotograf är du? Innan du köper kameran vill du veta hur du fotar och vad du fotar, så att du köper rätt grejer. När du vet vilken fotograf-typ du är, är det lättare att hitta en kamera med rätt funktioner för just dig.
 
3) Titta upp riktigt mycket informatioin! Nu vet du ju ungefär vilka kvaliteter du vill ha, och då ska du försöka hitta en eller några fler kameror med ungefär dem kvaliteterna. Hur korta slutartider kan man ha? Hur många megapixlar har den? Har den wifi? Vinkelbar skärm? Hur många autofokuspunkter? Allvärdersskydd? Spegelreflex? Högsta/lägsta iso-tal? Allt man tycker är viktigt att titta upp!
Om du tycker  att megapixlar är viktiga kanske du vill ha runt 14-25 megapixlar, men då stiger ju priset också - du måste veta vad du vill.
Om du vill fota mycket med autofokus, eller om autofokus ska fungera riktigt snabbt kanske du vill ha lite fler. För mig räcker dock vanliga 9 autofokuspunkter bra!
Tänk på att du vill ha bra funktioner, då du säkert kommer ha kameran ganska länge. Detta görs enkelt på kameraföretagets hemsida eller prisjakt.nu.
 
Kameraköp
Nu vet du vilken kamera du vill köpa, nu måste du bara köpa den. Bara och bara. 
Som den secondhand älskare jag är rekomenderar jag varmhjärtat blocket. Håll ett öga på "ljud och bild"-sidan på blocket tills någon säljer någon av dom kamerorna du vill köpa (eller någon med samma funktioner) - till ett rimligt pris. Detta kan dröja ett dag (upp till någon månad), men det blir så himla bra när kameran väl dyker upp! Oftast säljs ju även kameran med något objektiv, vilket är bra då man kan komma igång direkt istället för att göra bort sig och köpa en dyr kamera och sedan komma underfund med att det bara är kamerahus och att du dessutom måste köpa ett objektiv för någon till tusenlapp eller två.
På blocket säljs produkter till ett billigare pris och man kan på riktigt fynda! Jag köpte en Canon eos 600d (riktigt bra kamera med 9 autofokuspunkter, 18mp, spegelreflex, vinkelbar skärm mm) med två objektiv till - ett 50mm och ett 18-55mm. Detta skulle kostat kring 10 000 i nypris, men jag fick det för 3500 av en som jobbade med foto och skulle gå över till en jobbkamera - fullformat - istället. Precis som jag gjorde när jag köpte detta, bör du tänkta på att be om kvitto! Fynd som mitt är inte såå vanliga, men för 5 000 kan du absolut få en riktigt bra kamera med objektiv till! Låter tråkigt att höra, men om du väntar lite längre dyker "den" upp - den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
 
Det du bör tänka på när du köper på blocket är dock att du måste kunna be om orginalkvitto, ev orginalkartong - alla har tyvärr inte helt rent mjöl i påsen, och det vill du ju inte bli inblandad i. Men bli inte rädda för att köpa på blocket för det, det mesta du kan köpa där är fredligt köpt om man säger så :')
 

Hoppas att ni gillade det här långa (okej, skitlånga) inlägget och att du Josefine fick lite hjälp, annars är det bara att kommentera :)) 
tips och trix | |
#1 - - milina.blogg.se:

så bra inlägg svar!
jag köpte min för ca 3000kr, på mellandagsrean förra året. inte den bästa kameran kanske men den funkar bra för en nybörjare!

Svar: Tack så mycket! Jag tycker inte att det viktigaste är att kameran är tekniskt avanserad och grejer, utan att man själv är bekväm med den :)
Hanna

#2 - - Ida Lindborg ♡:

åh har med canon eos 600d <3 bästa!

Sv: Tack så mycket! :D

Svar: Har du! Visst är den, ääger ju :D
Hanna

#3 - - Koffe - fotoblogg:

Vilken bra och informativ text, superb. :)

Svar: Tack så mycket :D
Hanna

#4 - - Josefin Holst-Norén:

Tack så mycket! Det var precis den här hjälpen jag behövde! Kanske hör av mig igen om jag undrar något mer, hehe, tack! :D

Svar: Va kul att det hjälpte! Gör det :))
Hanna

#5 - - Anna:

Superbra läsvärt inlägg :D

Svar: Tack så jättemycket :))
Hanna

#6 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Superbra inlägg, tyvärr är det allt för många som köper systemkameror "för att de är bäst" utan egentligen veta hur de fungerar :)

Svar: Tack så mycket! :D Håller med!!
Hanna

Upp