Let's talk about palmolja

Canon eos 600d + Canon ef-s 18-55mm f/3,5-5,6 IS II
 
Hej! Idag är jag superförkyld och håller på få damp på att jag inte kan gå ut och ha snöbollskrig och åka pulka i den nyfallna snön, så jag tänkte skriva ett inlägg som jag har velat skriva riktigt länge.

Har några av er hört talas om något som heter palmolja? Ni som inte har hört om den oljan har nog snarare sett den på innehållsförteckningen under täckmanteln vegetabilisk olja eller vegetabiliskt fett, och har ni inte hört talas om de två, har du nog i alla fall ätit enorma mängder med produkter som innehåller palmolja.
Palmolja är en extremt poppulär matolja hos många företag, då den är effektiv, lönsam och billig. I och med sitt breda användningsområde hittar vi den inte bara i mat, utan också hygienprodukter som schampo.
Som körsbäret på toppen är den inte heller särskilt onyttig i sig, låter ju som en toppenolja, eller hur?
  Nja, vi har glömt en grej. Efterfrågan och produktion. Om hela världen skriker efter denna palmoljan, räcker det uppenbarligen inte med en fin liten eko-odling om 100 gånger 100 meter för att få fram den olja man behöver, det behövs enorma odlingar. Större odlingar än vad jorden överhuvudtaget är kapabel till - det är ju skog i vägen!
  Så fin kunde man väl önska att industrin var, att de skulle ta ett steg tillbaka. Men istället hyvlas skogar ner i hela sydöstra Asien, utan att hänsyn tas till den biologiska mångfalden. Inte bara Orangutangerna och deras hem - uråldrig regnskog på öar som Borneo - hotas, utan ett helt växt- och djurliv som utvecklats under 100 000-tals år av evolution. Varför? För att vi ska kunna odla den så extremt efterfrågade palmoljan. 
 
Det viktiga att komma ihåg är att palmolja är en bra olja, det är den ju. Felet med palmolja är inte att den odlas, utan hur den odlas. Så palmolja i sig är ju inte dåligt, tvärtom, den är ju dessutom en viktig del av många småbönders försörjning i sydöstra Asien.
Så vad ska vi göra?! Vad är rätt, och vad är fel egentligen?
  Det gäller för oss individer att påverka tillsammans, visa vad som är rätt - rösta med fötterna som det heter, visa vad vi vill ha som konsumenter. 
  
Det finns två alternativ på vad vi kan göra:
  1) Undvika all palmolja, då kommer du garanterat inte att stödja någon dålig odling av palmolja.
 
  2) Undvika all dålig palmolja, dvs stort sätt all palmolja. Men sen finns det ju dom där fredliga småskaliga bönderna, som jag skrev om tidigare, som inte gör något fel och som tar stryk av bojkotten av palmolja. Jag har själv därför valt att ta ett stort steg ifrån all palmolja och det som innehållsförteckningen heter "vegetabilskt fett", eftersom det är en finare benämning på palmolja, för att vilseleda palmolje-bojkottare. Däremot är jag palmolja då och då: den RSPO-certifierade palmoljan, palmolja som har producerats med ansvar på rätt vilkor för miljön, för att gynna företag som tagit steget att använda bra palmolja - t ex Cloetta som fick tryck från Greenpeace, då de hade palmolja i sina produkter, som nu är ersatt med bra palmolja!
 
"Vegetabiliskt fett" och palmolja som du kan lägga märke till och undvika:
- Nästan allt godis
- I många choklader
- I mycket chips (t ex pringles)
- Nutella
- I mycket färdig mat
 
Vi kan som konsumenter visa vad vi vill ha - var  med och rädda världens skogar, tiden rinner ut för regnskogarna och livet i dem, gör skillnad när du går och handlar!
 
Detta blev ett jättelångt inlägg, men jag tycker att det är så himla viktigt att skriva om, informera och agera. Ni som läste hela vägen hit: Ni är så himlahimla bäst, hoppas ni väljer rätt i butiken!
tankar | |
#1 - - Elin karlsson:

Vad tråkigt att du är förkyld! Hoppas du blir bättre snart :)

Svar: Tack så mycket :)
Hanna

#2 - - N:

Vilken fin bild! :)

Svar: Tack! :D
Hanna

#3 - - Sara Ekman:

Bra inlägg :)

Svar: Tack så mycket :D
Hanna

#4 - - N:

Hoppas din lördag varit bra :D

#5 - - milina.blogg.se:

krya på dig! :)

Svar: Tack :D
Hanna

#6 - - Pauline:

älskar bilden! vad tråkigt att du är sjuk :(
bra inlägg :)

Svar: Taack så mycket! :))
Hanna

#7 - - Elin karlsson:

Vacker bild :)

Svar: Tack!!

Svar: Tack :D
Hanna

#8 - - my:

Bra inlägg. Så synd att allt bara går utför mer och mer för varje dag som går och vi bara tar och tar av alla få naturtillgångar vi har..

Svar: Tack så mycket! Ja, håller med. Man får liksom någon känsla av frustration, ilska, sorg och oro, det är bara så tragisk! Men man får aldrig sluta kämpa!! :D
Hanna

#9 - - Lina - my art & my life:

Så bra o viktigt inlägg! Något som alla borde läsa!

Svar: åh, tack så jättemycket! Så himla kul att du tycker det :D
Hanna

Upp